Wat is een bakwagen met bak en wat kan ik ermee?

Een bakwagen is simpel gezegd een kleine wagen, tussen een bestelwagen en vrachtwagen in, bestaand uit een cabine en een laadbak (ook wel de laadvloer genoemd), die gebruikt kan worden voor het vervoeren van grote spullen of voor het vervoeren van meerdere spullen, bijvoorbeeld bij een verhuizing. Laadbak en cabine zijn samen op één chassis gemonteerd.

Er zijn verschillende soorten bakwagens: een openbakwagen, een bakwagen met bak en een bakwagen met klep. Het verschil zit hem in de manier waarop de laadbak is bevestigd aan de wagen. Een openbakwagen heeft (het woord zegt het al) geen overdekte laadruimte; u kunt bij een openbakwagen een zeil gebruiken om de lading af te dekken. Ook bent u wat flexibeler met uw lading, omdat er geen vaste zijwanden zijn die de grootte van uw lading beperken. Daarentegen moet u uw lading wel extra goed vastzetten omdat deze niet tegen de zijwanden kan steunen.

Een bakwagen met bak heeft een gesloten opbouw, met een deur aan de achterkant. Het is handig als u dan een bakwagen met klep hebt, omdat u uw spullen dan makkelijker in en uit de bak kunt laden. Een zware kast of pallet kan bijvoorbeeld op een steekwagen zonder moeite in de laadbak gereden worden. Arbo-technisch beter, heel handig en tijdbesparend, maar het betekent ook dat u bijna 300 kg minder kunt laden en vervoeren vanwege de ruimte die de laadklep inneemt.

Het is zelfs mogelijk een bakwagen met trekhaak of een bakwagen met aanhanger te gebruiken. In dit geval kunt u een eigen aanhanger koppelen aan de bakwagen met trekhaak of een kant-en-klare bakwagen met aanhanger huren.

Houd wel één ding in de gaten: in een bakwagen die minder dan 3.500 kg weegt, mag u met een B-rijbewijs rijden. Als de bakwagen zwaarder is, hebt u een C1-rijbewijs of zelfs een C-rijbewijs nodig. Let dus op het totaalgewicht als u een bakwagen met trekhaak of bakwagen met aanhanger wilt huren of aanschaffen.

Voordelen van een bakwagen

Veel ruimte

Een bakwagen is minder groot dan een vrachtwagen, maar beschikt nog wel over een enorm grote laadruimte, waardoor deze wagen erg geschikt is om grote producten te vervoeren.

Geen wielruimte nodig

Bij een bakwagen nemen de wielen geen ruimte in beslag in de laadruimte. Er gaat geen ruimte verloren.

Makkelijk wendbaar en groot rijcomfort

Een bakwagen heeft de wendbaarheid en comfort van een bestelwagen, maar biedt de ruimte en volume van een vrachtwagen. 

Een bakwagen met laadklep kopen? Dan bieden wij u diverse mogelijkheden. Niet alleen in modellen, maar ook in service en onderhoud. Er is er altijd wel een die bij uw wensen past.